SCHH! eli IHANA OLENTO -impressioita Jean Sibeliuksesta 12.-15.11.2015

sibelius150_pantone_2015_S

To 12. ja la 14.11. klo 19:00, su 15.11. klo 16:00
Aleksanterin teatteri

Kamariorkesteri Avanti!
Juha Siltanen, käsikirjoitus ja ohjaus
Jean Sibelius, musiikki
Janne Nisonen, kapellimestari
Monica Groop, laulu
Jouko Laivuori, piano
Leena Nuora, näyttelijä
Jaana Pesonen, näyttelijä
Mervi Takatalo, näyttelijä

Kaisa Salmi, valo- ja lavastussuunnittelu
Tuomas Lampinen, pukusuunnittelu
Juhani Liimatainen, äänisuunnittelu

 

”Schh! eli Ihana olento” on koominen ja traaginen musiikki- ja draamateos ihmisistä ja viereisessä huoneessa luovasta ”Jumalasta” – hellän ironinen muotokuva Jean Sibeliuksesta vuonna 1927 ja egoismin korkeaveisu. Sibeliuksesta tuli vasten tahtoaan ja inhimillisesti katsoen liian varhain Suomi-symboli, vaan onhan hän todella suomalainen: mitättömyyttä kuollakseen pelkäävä egomaanikko, jolle lapsekas itseihailu on yhtä luontevaa kuin itsehalveksunta, täynnä liki sata vuotta niin alituista kuoleman ounastelua kuin haltioitumista, seurallisuutta kuin ihmispelkoa, aina kriisissä ja aina haavoittumaton, yhtä epäkoherentti kuin raskaasti läsnä, iäti parannusta tekevä syntinen, joka aina vain määrittelee itsensä ”ihanaksi”.

Vain fantasiako piti hänen persoonansa liitoksissaan? Sibba, suomalaisen luovuuden ikoni, on oudolla tavalla moderni hahmo – vähän kuin todellisuutta pakeneva tietoverkkoajan ihminen, kuvitellun maailman kuningas, mielessään läsnä kaikkialla mutta jäämättä koskaan nalkkiin. Ja hänenlaisiaanhan meidän kaikkien tulisi nyt olla, luovuusdynamoja ja vientituotteita.

Myös 150-juhlavuonnaan Sibelius on – uuvuttavuuteen asti – kaikkialla läsnä kuten kertomusten mukaan oli kodissaankin: kuin Jumala hänet on koko ajan otettava huomioon, asioiden tulee tapahtua hänen ehdoillaan, vaikkei kukaan voi olla ihan varma siitä, mitä hän tahtoo ja onko hän ylimalkaan aidosti paikalla. Juhlakauden päättyessä Avanti!-orkesteri tekee mestarille palveluksen, päästää tämän livahtamaan pakoon omasta muotokuvastaan, takaisin piiloon. Häntä emme näyttämölle vaivaa.

Vaan miltä tuntuu muista asua talossa, jonka yhdessä huoneessa vuosikymmenet, ääneti, tapahtuu jotain mystistä ja vastaansanomattoman ainutlaatuista? Musiikin ja hiljaisuuden sfäärien reunamilla elämä, kaikessa ”banaaliudessaan”, yrittää jatkua. Päähenkilön tilalla kuvassa seikkailee kolme naista, jotka liikkuvat hiiskumatta, kattavat pöytää, hätistävät kärpästä surisemasta ja odottavat jotakin, vähän niin kuin Samuel Beckettin kuulut kulkurit Godot´ta. Heidän kanssaan seikkailevat, niin diskreetisti kuin mahdollista, Avanti!-orkesterin monet kokoonpanot soittaen odotettuja ja odottamattomia.

Säveltäjä Magnus Lindberg totesi muuten kerran olevan kiusallista, että säveltäjistä kertovissa draamoissa ei ikinä näytetä sitä, mitä säveltäjä enimmäkseen tekee, säveltämistä, ja lisäsi: ”ymmärrettävää kyllä, sillä säveltäminenhän ei näytä yhtään miltään.” Tämänkertainen säveltäjämuotokuva on myös kommentti tähän: se on näyttämöruno poissaolosta, siitä, miltä ”luova ihminen” näyttää ”ulkoapäin”. Ottakoot kaikki opikseen.

”Pänttää nyt päähäsi, että sinä – Ego – olet nero!” (Jean Sibelius nuoruusaikaisessa päiväkirjassaan)

 

Esityksen kesto n. 2h, sis. väliajan.

Liput: 30 / 20 €, www.lippupalvelu.fi

 

MUSIIKKILISTA – Sävellykset Jean Sibelius

I NÄYTÖS

Capriccietto

Adagio d

“Ljunga Virginia”, osa 2

“Ett ensamt skidspår”

Näyttämömusiikki “Ödlan”, kohtaus 2

”La pompeuse marche d’Asis”

II NÄYTÖS

Näyttämömusiikki “Kuolema”, osa 1, Tempo di valse lente

Adagio “Rakkaalle Ainolle”

Näyttämömusiikki “Pelléas ja Mélisande”, osa 6, “De trenne blinda systrar”

Näyttämömusiikki “Myrsky”, osa 23, “Sateenkaari” (äänite)

Näyttämömusiikki “Kuolema”, osa 5, Moderato

Capriccietto (Magnus Lindbergin sovitus pienelle orkesterille)

“äänimetsä” (äänite)

Andantino D “Till Emma-Kristina Marie-Louise Berndtson – Lulu”