Kuva

Pressi

Palaute

Yhteystiedot

Facebook

Historia

 

 

Avanti! syntyi vuonna 1983 Esa-Pekka Salosen, Olli Pohjolan ja Jukka-Pekka Sarasteen aloitteesta. He kiteyttivät orkesterin ideologian silloin näin:

"Kamariorkesteri Avanti!n perustamiseen vaikutti pääasiassa kaksi seikkaa: toisaalta tarve mahdollisimman korkealaatuiseen yhteismusisointiin innostuneiden ja taitavien muusikoiden kesken, toisaalta tietoisuus siitä, että Suomessa tarvitaan kokoonpanoltaan joustavaa ennakkoluulotonta yhtyettä esittämään sitä ohjelmistoa, joka muutoin jää soittamatta. On olemassa runsaasti suurenmoista musiikkia, jonka esityskokoonpano ei vastaa standardisoituja yhtyetyyppejä. Siksi Avanti! muuttaa muotoaan konsertista toiseen. Lähtökohta on teos, itse musiikki, ei instituutio. Avanti! ei ole erikoistunut mihinkään tyyliin tai aikakauteen, vaan pyrkii ohjelmistollaan kattamaan musiikkia mahdollisimman laajalta aikaväliltä tuntien vastuuta myös oman aikamme musiikin tunnetuksi tekemisestä."

 

Avanti! on vastannut hyvin asettamaansa haasteeseen. Monet keskeiset uudet pyrkimykset ja virtaukset ovat kanavoituneet Suomeen Avantin kautta. Avanti! on kasvattanut muusikoita, säveltäjiä ja konsertinjärjestäjiä vastaamaan muuttuvan ajan tarpeisiin. Orkesterin merkitystä suomalaiselle nykymusiikille ei voi vähätellä: 1900-luvun lopun vuosirenkaisiin jää joukoittain Avantin näköistä, innostunutta, virtuoosista ja ennakkoluulotonta musiikkia.

 

Avanti!

Yli kahdenkymmenen vuoden aikana Avantista on epäilemättä kehittynyt instituutio, mutta edelleen se toimii alkuperäistä ideologiaansa noudattaen. Taiteellisen johtajansa, klarinettitaiteilija Kari Kriikun johdolla orkesteri tuottaa rutiinista poikkeavia ohjelmakokonaisuuksia konserttisarjassaan pääkaupungissa. Omien konserttiensa lisäksi Avanti! esiintyy myös muiden järjestämissä tilaisuuksissa, mm. festivaaleilla ja erilaisissa yksityisissä tapahtumissa.

Kolme vuotta orkesterin perustamisen jälkeen käynnistyneestä, vuosittaisesta kesäfestivaalista, Porvoon Suvisoitosta, on tullut eräänlainen poikkileikkaus Avantin toimenkuvasta: ensimmäisestä kesästä, 1986 lähtien, rajaton musiikkitapahtuma.

Avanti! on ahkerimpia suomalaisen musiikin lähettiläitä ulkomailla. Vuosittaisilla vierailuillaan maamme rajojen ulkopuolelle Avantilla on pääsääntöisesti viemisinään täysin kotimaista ohjelmaa monipuolisina kokonaisuuksina, taidemusiikista perinteiseen tangoon.

Avanti! tarjoaa musiikkia avarakatseisille ja vie kuulijansa rohkeisiin valintoihin: aiemmin tuttu vaikuttaa tuoreelta ja uudelta, uusi pian tutulta. Avanti! liikkuu vapaasti eri aikakausissa ja tyylilajeissa, erilaisina kokoonpanoina ja tinkimättömästi laatua vaalien. Tervetuloa Avantin seuraan!

AVANTI!

Tallberginkatu 1 / 146

00180 Helsinki

Tel:

Email:

+358 50 581 0409

avanti@avantimusic.fi